Naar goede gewoonte biedt Natuurpunt De Bron je ook deze zomer een uitgebreid programma met niet minder dan 21 avondexcursieaan: ‘Zomertoeren 2021’. 

We zijn al aan de 12de editie toe. Opnieuw staan deskundige gidsen klaar om je ook deze zomer te begeleiden doorheen onze mooiste landschappen, van de ‘bergen’ in Heuvelland tot het strand van de Westkust. Onze lokale afdelingen staan garant voor een warm onthaal en vlotte organisatie. 

 

Wandelen in alle rust met de natuur nabij, in heel wat landschappen binnen de Westhoek kan het nog. Hoewel het met corona wel zéér druk werd op de paden in onze natuurgebiedenIs dat niet het sterkste bewijs dat mensen wel degelijk nood hebben aan groene, natuurrijke landschappen, liefst in de eigen leefomgeving? Tijdens de lastige en onzekere periode van de pandemie zochten ook niet-ervaren wandelaarer naar troost, rust en schoonheid. De kracht van de natuur werd voor velen een nieuwe, onmisbare ‘compagnon de route 

 

Natuurpunt De Bron ontfermt zich binnen onze regio over heel wat prachtige gebieden waar bijzondere natuur zich kan ontwikkelen. Vrijwilligers zorgen er voor een goed beheer en verantwoorde ontsluiting. Wandelen kan je overal, maar in onze natuurgebieden beleef je dat tikkeltje meer. En niet alleen in onze gebieden, eigenlijk geldt dit voor de hele Westhoek, ‘van de bergen tot het strand! 

 

Vanzelfsprekend respecteren we de voorschriften en beperkingen die in juli en augustus van kracht zullen zijn. Welkom op Zomertoeren 2021, wkijken ernaar uit je te ontmoeten! 

 

 

Praktisch 

Afspraak telkens om 18.45u, vertrek excursie stipt om 19.00u, einde omstreeks 21u30. 

- Deelname: leden Natuurpunt gratis, niet leden: €3,50 per persoon of €7,00 per gezin.  

- stevig schoeisel is aangeraden, een verrekijker is nuttig, een drankje voor onderweg doet deugd 

Inschrijven voor alle wandelingen via kort mailbericht naar info@debron.be 

 
 

Dinsdag: Poperinge, IJzervallei en Westkust 

 

Dinsdag 6 juli 

Poperinge, Schipvaarthoeve (Schipvaartweg)- 8 km 

Poperingse waterwegen en Galgenbos 

We volgen de Poperingevaart om vervolgens via de Robaertbeek een ommetje te maken naar de Galgenbossen, om dan onze terugweg aan te vatten. In de vallei van de Robaertbeek werden een overstromingsgebied en een waterspaarbekken aangelegd. De oude meanderende loop van de beek werd hersteld en de ooit ingebuisde waterloop werd terug in haar historische beekbedding gebracht. (Organisatie: NP Poperinge-Vleteren, gidsen: Guido Quaghebeur en Chris Develter) 

 

Dinsdag 13 juli: 

Domein De LovieKrombeekseweg 82 Poperingeparking kasteel 

Poperinge, Sixtusbossen met verkenning historische motes 

De voorbije jaren ondergingen de Sixtusbossen, tussen West-Vleteren en Proven, een ware gedaanteverandering. Onder impuls van ANB-boswachter Pierre Hubau werden illegale weekendverblijven opgeruimd, nieuwe bossen aangeplant en natuurinrichtingswerken uitgevoerd. Bovendien bleven in of nabij de bossen opvallend veel eeuwenoude motes bewaard: heuveltjes omringd door grachten, waar ooit ringforten of versterkte hoeves op stonden. (Organisatie: NP Poperinge-Vleteren, gidsenHans Vandenbroucke, Chris Develter) 

 

Dinsdag 20 juli 
Grote Markt Diksmuide (aan standbeeld) 
’t Beerstblote 
We verkennen de Galileiwegel en de polders tot vlak bij de stad Diksmuide. Er zijn weinig plekken waar de polders zo mooi overvloeien in de stad. Zo’n 15 jaar geleden waren er plannen om dit gebied vol te bouwen met industrie en woningen. Onder meer onze beweging stak daar een stokje voor. (Organisatie: NP IJzervalleigids: Michel Maeckelberg) 

 

Dinsdag 27 juli 
Station Handzame (Kortemark) 
Handzamevallei 
Via de Oude Handzamewegel wandelen we door een stuk van de Handzamevallei, die een natuurlijk overstromingsgebied vormt. Het biedt de broodnodige bescherming voor de dorpen Handzame en Kortemark, die anders bij hoge neerslag dreigen onder water te lopen. (Organisatie: NP IJzervallei, gids: Bert Devlieghere) 

 

Dinsdag 3 augustus  
Kerk Nieuwkapelle 
Polders Nieuwkapelle en Oudekapelle 
Deze verlengstukken van het komgrondengebied van Lampernisse steken boordevol cultuurhistorische waarden, zoals een van de enige overblijfselen van de Afrikaanse aanwezigheid tijdens de Eerste Wereldoorlog. (Organisatie: NP IJzervallei, gids: Maria Desaever) 

 

Dinsdag 10 augustus 

Dorpsonthaalpunt kerk in Lampernisse 

Komgrondengebied van Lampernisse 

Het komgrondengebied van Lampernisse is samen met de IJzer- en Handzamevallei een van de grootste waardevolle landschappen in West-Vlaanderen. Om mensen te laten meegenieten van het komgrondengebied worden ook deze zomer een aantal wandelingen georganiseerd. Laarzen of stevige schoenen zijn een must. Verrekijker niet vergeten! (Organisatie: Polderwerkgroep NP De Bron en NP Westkust, gids: Peter Bossu). 

 

Dinsdag 17 augustus 

Komgrondengebied van Lampernisse 

Dorpsonthaalpunt voor kerk in Lampernisse 

Het komgrondengebied van Lampernisse is samen met de IJzer- en Handzamevallei een van de grootste waardevolle landschappen in West-Vlaanderen. Om mensen te laten meegenieten van het komgrondengebied worden ook deze zomer een aantal wandelingen georganiseerd. Laarzen of stevige schoenen zijn een must. Verrekijker niet vergeten! (Organisatie: Polderwerkgroep NP De Bron en NP Westkust, gids: Peter Bossu). 

 

 

Dinsdag 24 augustus 

Nieuwpoort, Halvemaanstraat 

Natuurreservaat De IJzermonding 

De IJzermonding is samen met het Zwin het enige slikken- en schorrengebied dat ons land nog rijk is. Op goeie dagen knalt het daar van kustvogels en zeehonden. Voor het reservaat lanceerde onze vereniging 29 jaar terug het Actieplan Zeehond, een reddingactie omdat er dan plannen waren om onder meer de oude marinebasis vol te bouwen. Onze actie slaagde en nu is het natuurherstel een bewijs dat verandering kan als de overheid wil en durft. (Organisatie NP Westkust, gids: Walter Wackenier). 

 

Dinsdag 31 augustus 

Nieuwpoort, Halvemaanstraat 

Natuurreservaat De IJzermonding 

De IJzermonding, samen met het Zwin het enige slikken- en schorrengebied in ons land, maakte een hele geschiedenis door. Uiteindelijk werd het een uniek natuurgebied met uitzonderlijke waarden. Omwille van het hoogtij rond 20.00u, zal de zee de slikken overspoelen, waardoor de vele vogels en misschien ook zeehonden dichter zitten en dus goed te observeren zijn. Verrekijker in aanslag houden! (Organisatie NP Westkust, gids: Luc David). 

 

 
Donderdag: Heuvelland 

 

Je kan het niet onder stoelen of banken stekende omgeving van de bergen blijft spreekwoordelijkmet haar weidse, open vergezichten en vele natuurparelsDit jaar zorgden vrijwilligers voor nieuwe infoborden in onze Natuurpuntgebieden. Drie types borden informeren je op strategische plaatsen over het volledige gebied (Bronnen van het Heuvelland), over het betreffende deelgebied en over specifieke kwaliteiten van de lokale natuur. De borden werden opgefleurd met schitterende foto’s van onze eigen vrijwilligers. Je ontdekt de infoborden tijdens onze zomerwandelingen.  

 

Donderdag 1 juli 
Dranouter, Planciusplein (kerk) – 8,2 km 
Lindebeek en Douvebeek 

Dranouter is ontstaan op de zuidelijke uitloper van de waterscheiding tussen Lindebeek en Douvebeek. De Douve was waarschijnlijk al ten tijde van de Diestiaanzee20 tot 3 miljoen jaar geleden, een geul tussen twee zandbanken. Bij de latere reliëfvorming (ophoging door de Alpiene bergvorming) heeft het riviertje sterk bijgedragen tot de vorming van het landschap, dat boordevol variatie steekt. (Organisatie: NP Westland, gidsen: Chris Develter, Matthias Pattyn) 

 

Donderdag 8 juli 
Kemmel Kasteeldreef (parking) – 7,8 km 
Van Zwijnebak naar dZepe 

Deze glooiende landschapswandeling aan de zuidkant van de Kemmelberg leidt ons voor de tweede maal richting de vallei van de Douvebeek. We doen verschillende gehuchten aan zoals Linde, HooghofZwijnebak, Panele en De Zepe. 

De Zepe is wellicht een verkorting van de Zeepsiege. Op verschillende plaatsen in West-Vlaanderen en Vlaams Artesië vind je dit woord als toponiem terug. Telkens verwijst de naam naar een bestaande of verdwenen molen. (Organisatie: NP Westland, gidsen: Miriam Vandenberghe, Erwin Verheyde) 

 

Donderdag 15 juli 
Westouter, Neerplaats – 7,8km 
Sulferberg en Kosmos 

Natuurreservaat De Sulferberg (88 m) behoort tot het heuvelcomplex van de Rodeberg en omvat een van de allermooiste beekbrongebieden van Vlaanderen. Op 60 tot 70 m hoogte situeren zich enkele beekbronnen die mee de variatie in het reliëf bepaalden: een keteldal met de bron van de Brandersbeek en een amfitheatervormige weide met een hoogteverschil van 20 m. In april 2021 werd het natuurgebienog uitgebreid met een stuk bos van een kleine hectare. De totale oppervlakte in bezit van Natuurpunt bedraagt nu 20,5 hectare. (Organisatie: NP Westland, gidsen: Piet Hardeman, Geert Dujardin) 

 

Donderdag 22 juli 
De Klijte, Dikkebusstraat (kerk) – 8,2 km 
De Kemmelbeek 

Een wandeling door een golvend landschap en een rijk bronnengebied. Onderweg ontmoeten we de bekende knoteik, een stille getuige van de Eerste Wereldoorlog die het geweld overleefde en het symbool werd van de vredeswerking in de streek. De Kemmelbeek heeft van haar bronzone tot de monding in Dikkebusvijver een sterk verval van 35 meter over 5 km lengte. Door de sterk hellende percelen langs de Kasteelbeek en de Kleine Kemmelbeek is dit gebied bijzonder erosiegevoelig. Daardoor moest de vijver binnen de voorbije 30 jaar al 3 keer gebaggerd worden. (Organisatie: NP Westland, gidsen: Lieven Stubbe, Erwin Verheyde) 

 

Donderdag 29 juli 
Wijtschate Sint-Medardusplein (kiosk)  7,5 km (OPGELET: het plein zelf is niet met de auto bereikbaar) 
Spanbroekmolen en Kampagnebos 

In het bos van Wijtschate stonden heel wat eikenVroeger werd de centrale as van een molen uit een grote, eeuwenoude eik gekapt. De Eerste Wereldoorlog was vernietigend voor het bos en voor de vele molens van Heuvelland. Het Kampagnebos werd heraangeplant en werd 100 jaar later een bijzonder natuurrijk bosgebied, met merkwaardige getuigenissen van de oorlog. Een echt getuigenlandschap vormt de spectaculaire Spanbroekmolenkrater die explodeerde op Zero Hour’, het codewoord voor de mijnenslag op 7 juni 1917. (Organisatie: NP Westland, gidsen: Chris Develter, Patrick Traisnel) 

 

Donderdag 5 augustus 
Westouter Neerplaats – 6,5 km 
De Broekelzen 

De Broekelzen is, met een oppervlakte van 20,80 ha, één van onze topgebieden in Heuvelland. Het gebied is erg gevarieerd met bronbosjes, beekbegeleidend bos, verbossingsakkers en halfopen graslanden met houtkanten. Tijdens de zomer heerst er een haast geheimzinnige sfeer van ingetogen rust en avontuurlijke spanning. In 2019 en 2020 werden er door de bedrijven Unilin en Suzuki nieuwe bosjes aangeplant: de Broekelzen is een natuurgebied in volle evolutie! (Organisatie: NP Westland, gidsen: Piet Hardeman, Filip Boury) 

 

Donderdag 12 augustus 
Loker Dikkebusstraat (kerk) – 7,5 km 
De Monteberg 

Vóór de 16de eeuw was Monteberg de naam voor de huidige Kemmelberg. De lagere uitloper van het Kemmelbergmassief richting Dranouter behield deze oude naam. Dankzij de inrichting als provinciedomein onderging het landschap een groene metamorfose, met prachtige wandelpaden. Ook hier weer een boeiend stuk streekgeschiedenis: met Huize Godtschalck leggen we de link met Wijtschate, Ieper en de weeshuizen in de streek. (Organisatie: NP Westland, gidsen: Johan Carette, Chris Develter) 

 

Donderdag 19 augustus 
Ploegsteert Mesenstraat (Memorial to the Missing) – 6,8 km 
Bois de la Hutte en Bois de Ploegsteert 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Ploegsteert al vlug ‘Plug Street in het Engels. Tijdens een bepaalde periode van de oorlog verscheen hier de Britse oorlogskrant Plug Street Times. Gedurende een kalmere periode tijdens de oorlog werd het Bos van Ploegsteert een ‘vakantieverblijf’ voor de soldaten. Straatjes werden aangelegd met namen als Oxford Circus, Piccadilly Circus, Regent street, Hyde Parc Corner, Tourist Lane. Het prachtige loofbos bezit bovendien een bijzonder rijke fauna en flora: voor elk wat wils! (Organisatie: NP Westland, gidsen: Johan Dierynck, Patrick Traisnel) 

 

Donderdag 26 augustus 
Westouter Rodebergstraat (parking Kosmos) – 6,4 km 
De Broekelzen 

Voor de tweede keer trekken we naar de Broekelzen maar dit keer naar het vorig jaar aangekochte deel. Dit gebiedje van 1ha werd ondertussen door vrijwilligers volledig opgekuist en met steun van sponsor Alpro bebost. Dit bijzondere en kwetsbare gebied is enkel onder begeleiding van een gids te bezoeken. (Organisatie: NP Westland, gidsen: Johan Carette, Lieven Stubbe) 

 

 

Vrijdag: Ieper en Ieperboog 

 

Vrijdag 30 juli 

Ieper, parking Rijselpoort (fietsstalling) 

Het vestinglandschap en de Verdronken Weide – 7,5 km 

Vorig jaar verkende Zomertoeren het zuidoostelijke deel van het ruimere vestinglandschap, nu bezoeken we de verrassende sites in het zuidwesten. De voorbije jaren werden tussen de Oudstrijderslaan en de Majoorgracht het Ketelkwaad en Hamiltonpark ingericht. Ook de Triangel, Voorvestingen en een stukje Verdronken Weide evolueerden tot verrassend rijke natuursites nabij de stad. (Organisatie: NP Westland, gidsen: Lieven Stubbe, Rudy Claeys, Erwin Verheyde) 

 

Vrijdag 6 augustus 

Zillebeke Meenseweg/Geluveld, Menenstraatter hoogte van huisnr. 53/55 

de Gasthuisbossen: Godtschalckbos en Hogebos – 8 km 

De Gasthuisbossen werden kort na de Eerste Wereldoorlog heraangeplant. Tijdens de voorbije eeuw ontstonden gevarieerde bestanden met geschikte leefgebieden voor roofvogels, spechten, reeën en heel wat andere soorten. De bossen werden aan elkaar verbonden door nieuwe aanplantingen. We verkennen Godtschalckbos, voor de oorlog een kasteeldomein, en het Hogebos dat het mooiste loofbos werd van de hele Ieperboog. (Organisatie: NP Westland, gidsen: Lieven StubbeRudy Claeys, Erwin Verheyde) 

 

Vrijdag 13 augustus 

Elverdinged’Ennetièresplein(dorpsplein) nabij de kerk 

Kasteeldorp Elverdinge, landelijke heerlijkheid – 7 km 

Elverdinge is een gaaf gebleven dorp te midden een zacht glooiende landbouwlandschap, dooraderd met dreven, knotbomen, hagen en beekvalleien. Het kasteeldomein nabij de authentiek gebleven dorpskern, de site van de Hospitaalhoeve, enkele authentieke veldwegen maken van Elverdinge een uniek wandeldorp, waar cultuurhistorische waarden en landschap elkaar versterken. (Organisatie: NP Westland, gidsen: Lieven Stubbe; Rudy Claeys, Erwin Verheyde)