Alle activiteiten vind je hier

Zaterdag 22 juni: Bezoek 'Brouwerij De Plukker'
Keikop, rookop, tripel, deze drie bio-bieren worden hier gebotteld. Tijdens het bezoek neemt de gids ons mee in het verhaal van 'hop tot heerlijk bier'. Op het einde van de rondleiding gaan we natuurlijk ook proeven. Wie wenst, kan zijn voorraad voor thuis naar hartenlust aanvullen. Verplicht inschrijven en vooraf betalen. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.

Zaterdag 22 juni: Bezoek Golfclub Palingbeek
Golfclub de Palingbeek werd aangelegd rond 1990. Het is niet allemaal kortgeschoren gras, ook het decor van bloemen, struiken, bomen, vijvers speelt mee in het golfspel. Na 25 jaar natuurvriendelijk beheer is het golfterrein uitgegroeid tot een hotspot voor flora en fauna. Natuurgids en hoofdgreenkeeper Krist Calmeyn neemt je mee doorheen het golfterrein en laat je alle mooie hoekjes zien. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.

Zondag 25 augustus : Île d’Amour met Peter Terrin in De Blankaart te Woumen
Met Île d’Amour nemen we je opnieuw mee op uitstap voor een literaire namiddag naar het eilandje in de Blankaartvijver. Deze zomer trekken we eropuit met auteur Peter Terrin. Peter Terrin (Wingene, 1968) is een Vlaams auteur die we vooral kennen van steengoede boeken zoals ‘De Bijeneters’, ‘De bewaker’, ‘Post Mortem’, ‘Monte Carlo’, ‘Yucca’ en het spiksplinternieuwe in 2018 verschenen ‘Patricia’. Met Peter Terrin nodigen we een echt prijsbeest uit op Île d’Amour! Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender. 

Donderdag 5, 12 en 19 september: Cursus wilde en eetbare planten
Dat brandnetels eetbaar zijn en dat we van vlierbessen confituur kunnen maken, weten we ondertussen. Toch bestaat er bij velen nog een kloof tussen de kennis van wilde planten en eetbare wilde planten effectief een plaats te geven in ons dieet. Meester-herborist Diderik Clarebout wil deze kloof kleiner maken met een cursus ‘Wilde Eetbare Planten’, gespreid over drie avonden. We proeven uit de wilde natuur, leren welke wilde planten we in onze tuin kunnen kweken en welke eetbare planten er al zijn. En we bereiden een lekkere maaltijd met wilde planten van het najaar. De afstand naar ons bord wordt steeds kleiner… Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.

 

Zaterdag 14, 21, 28 september en 5, 12 oktober: Cursus Natuur.spOtter in De Blankaart
Met de cursus Natuur.spOtter maak je kennis met de natuur in het Blankaartgebied. Tijdens vijf lesdagen (vijf theorielessen in de voormiddag en vijf excursies in de namiddag) ontdek je diverse biotopen van dieren en planten en leer je meer over natuurbeheer en de lokale afdeling Natuurpunt
IJzervallei. Lesgevers en gidsen dompelen je onder in een wondere wereld en nemen je mee naar unieke natuurgebieden. Er is geen enkele voorkennis vereist, alleen je enthousiasme telt! 

Dinsdag 17 september: Eco-zoet. Koken met zoet, zonder suiker
Geen smaak die zoveel tegenstrijdige gevoelens bij ons oproept als zoet. Want zoet is zonde en zaligheid tegelijk. In het kader van deze zoete ambiguïteit onderzocht Velt hoe duurzaam zoet nu eigenlijk is, want suiker, de koning der zoetheid, is een goedje met een serieuze ecologische voetafdruk. Moeten we ons dan hoeden voor deze verboden vrucht of kan zoet ook zonder schuldgevoel en schaamte? Wees gerust. Er is veel meer zoet dan je voor mogelijk houdt. ‘Eco-zoet’ bied je achtergrond, duiding, tips en recepten voor zoet dat blijft duren. Je verneemt wat ‘suiker’ nu eigenlijk is en hoe wij het als brandstof verwerken. Je komt te weten hoe je suiker kan vervangen door ecologische en natuurlijke alternatieven zonder aan smaak, structuur of gebruiksgemak te moeten inboeten en je leert vooral creatief koken met natuurlijke zoetstoffen met enkele zoete proevertjes. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.