De activiteitenkalender is op dit moment onzeker door de coronamaatregelen. Al komen er steeds meer versoepelingen, de crisis is nog lang niet over. Hou dus de richtlijnen van de overheid en de verenigingen verder goed in het oog en contacteer bij twijfel de verantwoordelijke van de activiteit. Blijf vooral veilig en zorg voor elkaar. 

Voor een vlot verloop wordt voor een aantal grotere activiteiten zoals de zomercampagne, “Fluistervaren en broekwandelen” op De Blankaart en de Zomertoerwandelingen gevraagd om steeds vooraf in te schrijven! Zo kunnen we vlot starten of iedereen tijdig verwittigen als de activiteit niet kan doorgaan. 

 

Alle activiteiten vind je hier

Van 15 juni tot 15 september: Zomercampagne op De Blankaart 

OPGEPAST: FLUISTERVAREN AFGELAST WEGENS VERSTRENGDE CORONAMAATREGELEN 

Nadat je van een prachtige vaart op de Blankaartvijver hebt genoten, wandel je terug over het Blankaartpad in het gezelschap van een gedreven gids. Afspraak elke woensdag om 14.30u en elke vrijdag om 18.00u aan het Bezoekerscentrum, Iepersteenweg 56, 8600 Woumen. Inschrijven verplicht wegens beperkt aantal plaatsen en coronamaatregelen via deblankaart@natuurpunt.be of 051 54 52 44 (kantooruren) of 051 54 59 48 (tijdens opening onthaal)Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.  

 

Juli en augustus: Zomertoeren 2020 
Naar goede gewoonte staan op dinsdag, donderdag, vrijdag en feestdagen weer deskundige gidsen klaar om je te begeleiden doorheen onze mooiste landschappen, boordevol natuur en boeiende geschiedenis. Mogelijks mét mondneusmasker en anderhalve meter tussenafstand. Maar zeker enthousiast om iedereen te verwelkomen voor een boeiende wandelervaring. Afspraak telkens om 18.45u, vertrek excursie stipt om 19.00u, einde omstreeks 21u30 (start om 14.30 uur op feestdagen). Stevig schoeisel is aangeraden, een verrekijker is altijd nuttig. Inschrijven verplicht voor alle wandelingen in functie van coronamaatregelen via eenvoudig mailbericht naar info@debron.be. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.  

Juli en augustus: Geleide wandelingen in de IJzermonding (Nieuwpoort) 
Elke woensdag in de maanden juli en augustus een geleide wandeling in het reservaat De IJzermonding, telkens om 10.00u. Afspraak op de parking op het einde van de Halvemaanstraat. Info: 058 23 39 23, info@nieuwpoort.be. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender. 

Zaterdag 27 juni en 4 juli: Gierzwaluwtelling in Langemark
 
Op de zorgcampus De Boomgaard huist een gierzwaluwkolonie. In 2018 telden we maar liefst 22 nesten. Tijdens de lente werden 25 extra kunstnesten opgehangen i.s.m. Natuurpunt De Bron en we zijn zeer benieuwd of de gierzwaluwen die zullen vinden om er te broeden. Ook de nesten aan het oude gebouw worden opnieuw in kaart gebracht. Graag een seintje vooraf aan Sofie (0478 74 79 89 -  sofiebutaye@gmail.com) als je mee komt tellen. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.  

Maandag 6, dinsdag 7, woensdag 8 juli: Pjotr De Otter gaat op bezoek  
Na een lange periode van gedwongen afzondering wil Pjotr er ook weer op uit. Hij heeft nood aan beweging. Hij wil weer de poelen verkennen en de sloten afschuimen op zoek naar vis om te eten en naar nieuwe vriendjes waarmee hij allerlei avonturen kan beleven. Hij is nogal kieskeurig en wil enkel vriendjes van het 1e t.e.m. het 6e leerjaar om zich heen. Schrijf daarom spoedig in (051 54 52 44 - info@debron.be). Opgelet: het aantal deelnemers is beperkt tot 30 en zonder overnachting. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.   

Zaterdag 8 en zondag 9 augustus: Tomatenweekend 
Tijdens dit tomatenweekend,(telkens tussen 10.00u en 17.00u), kan je zo’n 100 tot 150 verschillende tomatenrassen proeven. Daarnaast kan ook kennis worden gemaakt met allerlei tomatenbereidingen: tomatentaart, tomatenketchup, tomatenconfituur, tomatensap, … Info en inschrijven: Marnix Desimpel - 0479 87 40 73 - desimpel.marnix@telenet.be. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.   

Dinsdag 15 september: Start 10-delige cursus Natuur(sp)Otter 
De cursus bestaat uit 10 lessen, met telkens een theoretisch deel en een praktijkgedeelte. Tijdens de cursus Natuur(sp)Otter maak je kennis met onze natuur in het Blankaartgebied. Je ontdekt de diverse biotopen van dieren en planten en je krijgt informatie over natuurbeheer en de werking van de lokale afdeling. Lesgevers en gidsen dompelen je onder in een wondere wereld en nemen je mee voor een unieke natuurervaring. Er is geen enkele voorkennis vereist, alleen je enthousiasme telt! Bij inschrijving krijg je een gedetailleerd overzicht van de afspraakplaatsen. Info en inschrijven via deblankaart@natuurpunt.be - 051 54 52 44. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.   

Maandag 21 september: Workshop 'Fermenteren’ 
De herfst is het inmaakseizoen bij uitstek. We kunnen groenten op verschillende manieren verwerken en bewaren. Fermenteren is er daar één van. En het is weer helemaal in. Vooral omwille van de gezonde melkzuurbacteriën en de toename aan vitamines en mineralen tijdens het fermentatieproces. Simonne Ibens leert ons hoe het moet tijdens deze workshop. Info en inschrijven: Dirk Vanlerberghe - dirk.vanlerberghe@gmail.com. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.   

Zondag 4 oktober: Paddenstoelenwandeling Palingbeek 
Traditiegetrouw zet de Stichting Marguerite Yourcenar het paddenstoelseizoen in het provinciedomein De Palingbeek in. Vliegenzwammen, eekhoorntjesbrood, elfenbankje, platte tonderzwam, heksenboleet, varkensoortje, cantharel, geschubde inktzwam, stinkzwam…. Vanwaar al die leuke namen? En die gekke vormen en kleuren? Redenen genoeg om mee op ontdekking te gaan in het provinciedomein De Palingbeek. Info: Piet Hardeman, 057 44 56 57, piet.hardeman@telenet.be. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender. 

Donderdagen 8 en 15 oktober, zaterdag 24 oktober: Cursus wintergeluiden van tuin-, akker- en bosvogels 
Elke vogel zingt niet alleen zoals hij gebekt is, maar heeft ook een kortere roep. Dat is jaarrond maar vooral in de winter bruikbaar om vogels te herkennen of te vinden. Olivier Dochy probeert je de meest herkenbare te leren kennen, van winterkoning tot koperwiek en van goudvink tot heggenmus. Deze cursus is voor wie de gewone vogelsoorten op zicht al kent maar nog niet goed thuis is in die geluiden. Maximum 20 personen. Info en inschrijven: Wim Duran - wim_duran@hotmail.com met vermelding of je al dan niet meewerkt aan het Vlaamse vogelatlasprojectDetails en afspraken vind je in de activiteitenkalender.   

Vrijdag 23 oktober: ‘Samen Voor Ons Eigen, een lezing door Dirk Draulans 
De mens is de slimste diersoort die ooit op aarde heeft geleefd. Maar hoe meer we leren over onszelf, hoe minder we ervan begrijpen. In ‘Samen Voor Ons Eigen’ gaat bioloog en journalist Dirk Draulans op zoek naar de oorzaken en patronen van het menselijk samenleven. Zijn we veroordeeld om door het leven te gaan als botte egoïsten? Of moeten we ons meer bewust zijn van onze drang om toch te zorgen voor elkaar? En hoe komt het dat we elkaars gedrag zo slecht kunnen inschatten? 10.000 jaar geleden waren er 6 miljoen mensen, vandaag zijn het er 7 miljard. 10.000 jaar geleden was de wereld onoverzichtelijk groot, vandaag brengt Facebook ons in realtime in contact met mensen op alle continenten. We hebben ons met succes aangepast aan de groeiende complexiteit van ons sociale leven. Dirk Draulans beschrijft hoe dat in zijn werk is gegaan. Kaarten reserveren enkel via www.4AD.beDetails en afspraken vind je in de activiteitenkalender.