Alle activiteiten vind je hier

 

Zondag 20 januari, 17 februari en 17 maart: Wintergasten spotten op het kijkplatform

Vogels spotten vanop het kijkplatform is een lust voor elke natuurbelever. De telescopen van ervaren vogelaars staan klaar om de vele wintergasten te ontdekken. Ontdek de soms verrassende vogelwereld van de IJzerbroeken. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.

Zondag 20 januari en 3, 10 en 17 februari: Basiscursus ecologische moestuin
In deze vierdelige lessenreeks leer je de basis om te starten met moestuinieren. Je krijgt tal van tips over bodem en bemesting en ontdekt wat biodiversiteit in de moestuin kan betekenen. Ook over bodemwerking en vruchtwisseling kom je heel wat te weten. Kortom: de perfecte voorbereiding om nadien zelf met succes aan de slag te gaan in de eigen moestuin. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.

 

Zaterdag 23 februari: Over Neusapen en Neushoornvogels - Op reis in Borneo 
In mei 2018 trokken drie amateur natuurfotografen (Johans Seys, Rik Clicque en Wim Duran) doorheen Sabah, de noordelijke provincie van het Maleise deel an Borneo. Op de Kinabatangan rivier, in het dichte regenwoud van Danum Valley en op Mount Kinabalu zagen ee heel wat van de mooiste en meest speciale creaturen die moeder natuur voor ons heeft ontworpen: bizarre apen, reusachtige insecten, juweeltjes van vogels, ... Tijdens de verplaatsingen door het binnenland zagen ze echter ook hoe dit paradijs onder druk komt te staan omwille van zich steeds verder uitbreidende palmolieplantages. Trek mee door de vochtige hitte van het oerwoud tijdens de fotoreportage over deze reis. De opbrengst gaat integraal naar aankopen van natuurgebieden in de streek via Natuurpunt. Afspraak om 20.00u aan zaal OC Den ElverVlamertingsestraat 36 te Elverdinge. Deelname: NP-leden €3,00, niet-leden €5,00. 

Donderdag 7 maart: Tien klimaatacties die werken! Lezing door Pieter Boussemaere

Lijkt de klimaatverandering een ver-van-je-bedshow, een wereldprobleem waar je zelf weinig vat op hebt? Of zit je er wel mee in, maar weet je niet goed wat je zelf kunt ondernemen? Over klimaatoplossingen circuleren de wildste verhalen. Zo hameren sommigen vooral op consuminderen. Anderen focussen uitsluitend op technologische redmiddelen. Nog anderen beweren iedere actie nutteloos is. In zijn boek ‘Tien klimaatacties die werken’ vertrekt Pieter van de naakte feiten. Vrij van ideologisch of politiek getouwtrek krijg je tien persoonlijke acties die wetenschappelijk onderbouwd zijn en echt werken. Je wordt actief betrokken bij het samen opbouwen van redeneringen en het maken van licht verteerbare oefeningen. Beeldmateriaal en videofragmenten verhogen de aantrekkelijkheid. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.

Vrijdag 15 maart: Zelf kleinfruit kweken
Wat is er heerlijker dan bessen uit je eigen tuin plukken? Er zijn heel veel soorten met elk hun typische smaak. Je hoeft geen doorgewinterde tuinier te zijn om met het kweken van kleinfruit te starten. Bovendien krijg je snel heerlijk fruit. Marc Geens van de kruisbessenproeftuin in Zomergem is een absolute specialist op het vlak van kleinfruit en leert je alles over de variëteiten en over het aanplanten en verzorgen van kleinfruit. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.

Zaterdag 16 maart: fotoavond natuur dichtbij en ver weg

Vier fotografen voeren ons mee van dichtbij tot ver weg. Krist Calmeyn zocht naar slangen en ander ongedierte in het zuiden van Bulgarije. Niko Deleu laat ons meegenieten op reis doorheen de mooiste landschappen van de Westhoek en Jeroen Porteman zocht op meer dan 4000 meter hoogte naar het spook van de Himalaya, het sneeuwluipaard. In de regio Ladakh, een unieke bergoase in Kashmir, India, experimenteerde hij ook met digiscoping om ook Tibetaanse wolf, oerial, blauw schaap en picca’s in beeld te brengen. Dirk Becuwe brengt tot slot een bloemlezing van de zuiderse kleuren. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.

Zaterdag 23 maart: Nacht van de Steenuil
Onze kleinste uil maakt veel lawaai in deze periode van het jaar, dus gaan we op stap om hem te horen roepen. En misschien krijgen we hem ook te zien. Vooraf wordt er uitgelegd hoe we de steenuil kunnen herkennen, hoe en waar hij leeft en waarom ze vooral nu te horen zijn. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender. 

Zaterdag 6 april: Vogelwandeling Kleiputten Ploegsteert

In 1976 beslisten de Steenbakkerijen van Ploegsteert om hun reeds ontgonnen terreinen te beheren als moerasgebied en werd de vzw 'Réserve naturelle et ornithologique de Ploegsteert' opgericht. Met succes: vandaag de dag beslaat het natuurreservaat zo'n 150 hectare, werden er al meer dan 220 soorten vogels gezien en maakt het deel uit van het Natura 2000-netwerk. In Ploegsteert tonen ze aan dat natuur en economie elkaar niet per definitie voor de voeten hoeven te lopen. We bezoeken het gebied en kunnen met wat geluk al enkele vroege trekvogels, terug uit Afrika, verwelkomen. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.

Woensdag 24 april: Vegetarische kookles
Minder vlees eten is gezond én goed voor het milieu. Maar hoe vind je de weg in de doolhof van vleesvervangers? Melanie Vanstaen geeft praktische tips over gezond vlees vervangen. We gaan samen aan de slag en toveren de lekkerste veggieballetjes en burgers uit onze mouw. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.