Alle activiteiten vind je hier

Periode maart-juni: Cursus Natuur(sp)Otter in De Blankaart 
De cursus bestaat uit 10 lessen, met telkens een theoretisch deel en een praktijkgedeelte (21 en 24 maart, 4 en 25 april, 9,16 en 26 mei, 2, 13 en 16 juni). Tijdens de cursus Natuur(sp)Otter maak je kennis met onze natuur in het Blankaartgebied. Je ontdekt de diverse biotopen van dieren en planten en je krijgt informatie over natuurbeheer en de werking van de lokale afdeling. Lesgevers en gidsen dompelen je onder in een wondere wereld en nemen je mee voor een unieke natuurervaring. Er is geen enkele voorkennis vereist, alleen je enthousiasme telt! Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.  

Zondag 22 maart en 19 april: Natuurwandeling in het beschermde komgrondengebied van Lampernisse 
De komgronden van Lampernisse zijn een uniek polderlandschap van meer dan 1000 hectare groot gelegen tussen Veurne en Diksmuide. Een bezoek aan de komgronden, is een duik in het verleden, de inrichting van het landschap herinnert je steeds aan vroeger. De weidsheid en het uitgebreide netwerk van sloten en grachten is een verademing voor mens, dieren en planten. Samen maken we kennis met de prachtige historische graslanden en het gebied. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender. 

Zaterdag 28 maart: Nacht van de steenuil 
Aan de hand van een powerpoint wordt de  steenuil in de kijker gezet. Alle weetjes over de kleinste uil van Vlaanderen worden uit de doeken gedaan. Daarna gaan we op zoek naar de steenuil. Er is een grote kans dat we hem horen, maar misschien krijgen we hem zelfs wel te zien! Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender. 

Maandag 6 april: Natuur@telier – Iedereen kruidentovenaar in de wereld van eetbare planten 
Met de kruidentovenaar gaan we op zoek naar allerlei eetbare kruiden in de Blankaart. We leren hun namen kennen, we ruiken en proeven en maken er zalfjes en snoepjes mee. Deze activiteit is bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.  

Vrijdag 10 april: ‘Samen Voor Ons Eigen’, een lezing door Dirk Draulans 
De mens is de slimste diersoort die ooit op aarde heeft geleefd. Maar hoe meer we leren over onszelf, hoe minder we ervan begrijpen. In ‘Samen Voor Ons Eigen’ gaat bioloog en journalist Dirk Draulans op zoek naar de oorzaken en patronen van het menselijk samenleven. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender. Kaarten reserveren enkel via www.4AD.be.

Periode april-juni: Cursus Natuurverkenner in Poperinge 
De cursus Natuurverkenner is een interactieve en wervelende instapcursus voor natuurliefhebbers. In vier unieke 'lessen' (21 en 28 april + 12 en 19 mei) en zes excursies (25 april + 9 en 16 mei + 6, 13 en 20 juni) laten de lesgevers en de lokale vrijwilligers al hun enthousiasme op je los. We dompelen je onder in de wondere wereld van onze wilde dieren en planten en gaan op reis langs de natuurgebieden in eigen  streek. Laat deze boeiende kennismaking met natuur in je achtertuin niet aan je neus voorbij gaan en nodig geïnteresseerde buren, vrienden en familie mee uit. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender. 

Zondag 19 april, 3 en 10 mei: Vroegmorgenboottocht 
Het nieuwe vaarseizoen start met de eerste boottocht in de vroege morgen in de complete duisternis. We glijden met de fluisterboot langs de rietkragen, luisteren naar het gezang van de ontwakende vogels onder leiding van een deskundige vogelaar en genieten van het betoverend spektakel van het ochtendgloren. Breng zeer warme kledij en verrekijker mee. Na de tocht is er mogelijkheid tot het nemen van een deugddoend ontbijt in het kasteel. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.  

Woensdag 22 april: Workshop vegetarisch koken 
Minder vlees eten is gezond én goed voor het milieu. Bovendien leidt de zoektocht naar fijne vegetarische gerechten vaak naar nieuwe smaken. En dat is precies het doel van deze workshop. Samen met lesgeefster Melanie Vanstaen maken we de lekkerste vegetarische balletjes en burgers. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.  

Donderdag 23 april: Lezing ‘oog in oog met wilde bijen’ 

We worden meegenomen in een wilde bijenwereld die vol staat van verleidings- en bedrogtaferelen. Spreker is Joeri Cortens (Natuurpunt CVN). Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.  

Zaterdag 25 april: Geleid Bezoek Parc Yourcenar 

Traditiegetrouw stapt de SMY in de voetsporen van haar erevoorzitster. Deze beroemde schrijfster bracht hier een deel van haar kindertijd door: een achttal zomers woonde ze op het kasteel dat verwoest werd in de Groote Oorlog. Dit verblijf in het Heuvelland heeft een blijvende invloed gehad op Yourcenar. Voldoende redenen om ons even te verdiepen in haar leven en werk. Ook de natuur met voorop de wilde hyacinten waar Yourcenar zo van hield, en de daslook zijn zeker bezoekje waard. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.  

Vrijdag 1 mei: Vroegemorgenwandeling Rodeberg 
We gaan op stap naar de Douvevallei en de Broekelzen en luisteren onderweg naar de vogelsymfonie van zanglijster, zwartkop, tuinfluiter, fitis en tjiftjaf. Ook de muzikale intermezzo’s van winterkoninkje, koolmees en roodborstje versmaden we niet. De deskundige commentaarstem is die van Guido Quaghebeur. Na de wandeling is er, voor wie dit wenst, een heerlijk ontbijt in het Landhuis Molenhof. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.  

Vrijdag 1 mei: Plantenruilbeurs 
Heb je biologisch plantgoed te veel? Wil je graag eens kennismaken met ongekende biologische planten voor je tuin? Of wil je gewoon wat ervaring of kennis opdoen of misschien wel delen? Kom dan zeker naar onze plantenruilbeurs. Je kan er planten ruilen of voor een vriendenprijsje delen. Ook wie zelf niets meebrengt, is van harte welkom. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.  

Vrijdag 1 mei: Open Bronnendag in de Ieperboog 
Op 1 mei viert Natuurpunt De Bron elk jaar de lente met haar ‘Open Bronnendag’. Dit jaar kiezen we voor het bosrijke, glooiende landschap van De Ieperboog: een prachtige wandeltocht van 9 km doorheen het Palingbeekdomein, Molenbos, Vierlingen, de Oude Vaart, de Katteputten. De tocht houdt enkele bijzondere verrassingen in petto! Afspraak in  

Zondag 3 mei: Lentewandeling Ekelsbeke (Esquelbecq, Frankrijk)  
Ook dit jaar steken we de grens over voor onze lentewandeling. Het charmante dorpje Esquelbecq, langs de nog beginnende IJzer, met zijn prachtig kasteel met slotgracht, mooie kerk (Vlaamse hallenkerk) met een beiaard en haar vele sporen van een ‘Vlemsch’ verleden kan ons bekoren. De vlakke wandeling van 8 km loopt langs meestal verharde wegen. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.  

Zaterdag 9 mei (24 uur!): Birdathon XL 
Elk jaar doet de Vogelwerkgroep van NP De Bron een Birdathon XL. De bedoeling is om op één dag zoveel mogelijk soorten vogels te observeren. Dit jaar pakken we het grootser aan en mobiliseren we verschillende vogelwerkgroepen over heel de provincie om een beeld te krijgen wat er in onze contreien gespot kan worden. Bedoeling is om zoveel mogelijk groepjes te maken die vogels spotten. Dit kan al wandelend, fietsend, vanaf een kijkplatform of vanop een boot. Het kan zelfs vanuit de zetel achter een raam. Wie onderweg wil aansluiten kan dit uiteraard! Alle info vind je op www.natuurwerkgroepdekerkuil.be. 

Zondag 10 mei: Vroegmorgenwandeling, met kans tot ontbijt 
“De morgenstond heeft goud in de mond” luidt het spreekwoord. Bij het krieken van de dag gaan we in de landelijke omgeving van het Helleketelbos luisteren naar de vogels die hun mooiste lied zingen. Guido Quaghebeur ontrafelt al dit gekwetter en laat ons meegenieten van dit ochtendritueel. Aansluitend ontbijt met opbrengst voor de sponsoring van onze fietsploeg ‘de heelhorzen’ van ‘Expeditie Natuurpunt’. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.  

Zondag 17 mei: Dagexcursie naar Noord-Frankrijk 
We bezoeken de kalkheuvels rond Tournehem en de oude bossen rond Colembert (Boulonnais). Picknick in een pittoresk cafeetje. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.  

Zondag 17 mei: Geleid bezoek Lampernisse 
Het weidegebied van Lampernisse (Diksmuide, Lo-Reninge en Alveringem) is zonder overdrijven een uniek gebied. Het merendeel van het weidegebied bestaat uit historische hooi- en weilanden, dat zijn poldergraslanden die nog nooit omgeploegd en opgehoogd werden. Ze liggen er nog bij zoals pakweg 1000 jaar geleden en juist dat zorgt mee voor een grote natuurrijkdom. Een wandeling met Peter Bossu als gids door het gebied is vooral een algemene kennismaking met de geschiedenis, het ontstaan, natuur en landschap, linken naar schrijvers en andere kunstenaars die hier woonden of over Lampernisse schreven. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender. 

Maandag 18 mei: De klimaatverandering 
Tijdens deze interactieve lezing krijg je zicht op de gevolgen van de klimaatverandering voor de natuur. Wereldwijd worden dieren en planten bedreigd. Zelfs in Vlaanderen beweegt er heel wat. Je krijgt een heleboel inspiratie mee om zelf op een positieve manier zaken te veranderen. Spreker is Benno Geertsman (beleids-en educatief medewerker Natuurpunt CVN). Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.  

Zondag 7 juni: WILD VAN DE BLANKAART 
Alle partners binnen het Blankaartgebied (VLM, NP, ANB, provincie,…) stellen het hele gebied open voor een bezoek aan de realisaties i.v.m. natuurbeheer. De nieuwe kijktorens worden plechtig geopend en ook het nieuwe stuk winterdijk kan worden bezocht. Het volledige programma vind je op www.natuurenbos.be/wildvandeblankaart.  

Zaterdag 13 juni: Bezoek aan biobrouwerij De Plukker 
We starten ons bezoek in de brouwerij. Tijdens het degusteren van een Keikoppenbier vertelt de gids over de geschiedenis van het hopbedrijf en het ontstaan van de brouwerij. Daarna begeven we ons naar het aanpalende hoppeveld waar we alles te weten komen over de hopplant en de hopteelt. Na een rondleiding door de brouwerij, waarbij alle facetten van het productieproces belicht worden, eindigen we met een tweede biertje naar keuze. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.  

Zondag 28 juni: Daguitstap Franse Leiestreek 
Tijdens deze daguitstap verkennen we de grensstreek van Frans-Vlaanderen met Artesië, meer bepaald de oude steden en dorpen van de Franse Leiestreek. Onderweg luisteren we naar het levensverhaal van boeiende figuren zoals Philippe de Comines, abbé Lemire en Siegfried Sassoon. We maken kennis met glooiende bocagelandschappen en de oude beddingen van de Leievallei. We rijden door mooie dorpen als Sercus, Renescure en La Motte-au-Bois en gaan op zoek naar sporen van de oude bisschopsstad Thérouanne (Terwaan), die in 1553 in opdracht van keizer Karel V volledig verwoest werd. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.