Alle activiteiten vind je hier

 

Zondag 21, 28 april en 5, 12 mei: Vroegmorgenboottocht

Beleef De Blankaart vanop het water in de vroege morgen met start in de complete duisternis. De geruisloze fluisterboot brengt je stil langs de rietkragen. De vogels worden één voor één wakker en laten hun gezang weerklinken. De zon komt langzaam op en verdrijft de nevel,… Breng zeer warme kledij mee. Deelname is gratis maar inschrijven is noodzakelijk. Daarna kan je eventueel genieten van een versterkend ontbijt. Verplicht inschrijven en vooraf betalen. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.

Woensdag 24 april: Vegetarische kookles
Minder vlees eten is gezond én goed voor het milieu. Maar hoe vind je de weg in de doolhof van vleesvervangers? Melanie Vanstaen geeft praktische tips over gezond vlees vervangen. We gaan samen aan de slag en toveren de lekkerste veggieballetjes en burgers uit onze mouw. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.

Zaterdag 27 april: Geleid bezoek Parc Yourcenar Zwarteberg
Traditiegetrouw stapt de Stichting Marguerite Yourcenar in de voetsporen van haar erevoorzitster. Deze beroemde schrijfster bracht hier een deel van haar kindertijd door, een achttal zomers woonde ze op het kasteel dat verwoest werd in de Groote Oorlog. Dit verblijf in het Heuvelland heeft een blijvende invloed gehad op Yourcenar. Voldoende redenen om ons even te verdiepen in haar leven en werk. Ook de natuur met voorop de wilde hyacinten waar Yourcenar zo van hield en de daslook zijn zeker een bezoekje waard. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.

Zondag 28 april: Daguitstap Oostende
Oostende, een pittige stad, met een rijke geschiedenis en verborgen stukjes natuur. Oostende kreeg stadsrechten in 1267 van Margaretha van Constantinopel. Van 1601 tot 1604 werd het belegerd door Spaanse troepen en volledig verwoest. In 1706 werd Oostende nog eens verwoest door de Engelsen. In 1865 werden de stadswallen gesloopt, waardoor Oostende sterk kon uitbreiden. Onder impuls van Leopold II werd de stad, in de belle époque, uitgebouwd tot een mondaine badplaats. De twee wereldoorlogen deden Oostende geen goed, de promenade werd tijdens WOII bijna volledig verwoest, daarna zorgde de immobiliënsector voor de verdere afbraak van de belle époque architectuur. Nu is Oostende uitgegroeid tot een bloeiende moderne badstad met meer dan 70.000 inwoners. Onder leiding van een gids combineren we cultuur en natuur of “Oostende Anders Bekeken”. Verplicht inschrijven en vooraf betalen. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.

Zondag 28 april en 1, 12 mei: Dauwtrippen, op zoek naar vroege vogels
De lente is het ideale seizoen om de vogels te horen zingen. De lijsterachtigen, roodborst en winterkoning leiden het concert in terwijl het nagenoeg nog volledig donker is. Langzaamaan volgen er muzikale intermezzo’s met de zang van andere vogels zoals mezen, mussen en uiteindelijk ook vinkachtigen. Afspraak in het Arboretum in Koelelare (14 april), De Palingbeek in Zillebeke (28 april), de Rodeberg in Westouter (1 mei) en het Helleketelbos in Poperinge (12 mei). Verplicht inschrijven voorde wandeling en/of ontbijt en vooraf betalen. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.

Woensdag 1 mei: Vogelhappening
Om 05.00u en 07.00u: vroegmorgenboottocht met gids (inschrijving verplicht, beperkt aantal plaatsen). Vanaf 10.00u tot 17.30u doorlopend: vogelbar, infostanden, optiekbeurs, geleide excursies, kinderknutselateliers, verschillende fietslussen (beperkt aantal fietsen ter beschikking), lezingen over vogels, bemande vogelobservatieposten. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.

Woensdag 1 mei: Plantenruilbeurs
Heb je biologisch plantgoed te veel? Wil je graag eens kennismaken met ongekende biologische planten voor je tuin? Of wil je gewoon wat ervaring of kennis opdoen of misschien wel delen? Kom dan zeker naar onze plantenruilbeurs. Je kan er planten ruilen of voor een vriendenprijsje delen. Ook wie zelf niets meebrengt, is van harte welkom. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.

Woensdag 1 mei: (Ge)zin in natuur!
Grote lammetjesdag en open boerderijnamiddag Milieuboerderij De Palingbeek zwiert z’n staldeuren open en zet de dieren en de tuin in de kijker. Er zijn heel wat lammetjes geboren en dat moeten we vieren! Vandaag wordt een echte knuffel-doedag met in de hoofdrol schapen en lammetjes. Geniet mee van dit keileuk programma: lammetjes knuffelen, demonstratie schaapscheren en schaapdrijven, creatief met wol, aan de slag met macramé of zelf een draad spinnen, een wolzacht zalfje met lanoline maken, lekker kokkerellen en schapenkoekjes maken, op stap met de boerderijdieren, een ritje op de rug van het paard of de ezels. Doorlopend bar met biolekkers. Een activiteit van Velt Westland in samenwerking met BC De Palingbeek, de Milieuboerderij en Spingroep de Wullekobbe. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.

Zaterdag 11 mei: Workshop lepelsnijden
Het maken en gebruiken van houten lepels is duizenden jaren oud, al van ver voor onze geschreven geschiedenis. Een lepel is in zijn functionaliteit zeer eenvoudig: een holte om iets op te scheppen of te verplaatsen wat men met de vingers niet zo goed kan, liefst met een handvat om het vast te houden. In groot contrast staan de eindeloze vormen en houtsoorten met hun specifieke eigenschappen en patronen die elke lepel uiteindelijk uniek maakt. Een lepel zelf maken met degelijk handgereedschap geeft een uitdaging, rust en voldoening die eigen is aan een ambacht, waar de maker nog in contact staat met het natuurlijk materiaal en het eindproduct. Misschien wel een opstapje naar een Bushcraft weekend? Verplicht inschrijven en vooraf betalen. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.

Zondag 12 mei: Natuurwandeling in het beschermde komgrondgebied van Lampernisse
De komgronden van Lampernisse een uniek polderlandschap van meer dan 1000 hectare groot gelegen tussen Veurne en Diksmuide. 54 hectare daarvan worden beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Een bezoek aan de Komgronden, is een duik in het verleden, de inrichting van het landschap herinnert je steeds aan vroeger. De weidsheid en het uitgebreide netwerk van sloten en grachten is een verademing voor mens, dieren en planten. Samen wandelen we langs de site “’t Leenhof ter Wissche” en prachtige historische graslanden. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender. 

Woensdag 12 juni: Workshop bijenproducten 
In deze workshop gaan we samen aan de slag met bijenproducten. We maken onder andere EHBO-honingzalf en waskaarsen. Niet te missen! Verplicht inschrijven en vooraf betalen. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.

Donderdag 13, 20 en 27 juni: Basiscursus Voedselbos
Een voedselbos is een biodivers systeem met eetbare soorten waarbij landbouw met natuur gecombineerd wordt voor een duurzame voedselproductie. Een voordeel is dat de opbrengst hoger is dan in een akker, weiland of moestuin met één teeltlaag. Een van de sleutels tot succes en efficiëntie is het omlaagbrengen van de inputs door veerkracht in te bouwen. Daarom maak je best een ontwerp waarin je met de natuur meewerkt in plaats van ertegenin. Hiervoor is kennis nodig van een aantal ecologische principes. In drie avonden 13, 20 en 27 juni wordt theorie afgewisseld met heel wat praktijkervaring en rondgang in het voedselbos. Verplicht inschrijven en vooraf betalen. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender. 

Zaterdag 15 juni: 5de Benefietwandeling voor Nepal in Loker
Michel en Rita blijven het weeshuis in Kathmandu steunen. In het weeshuis werden verdere verbeteringen aangebracht, de eerste jongen ging zelfstandig wonen. Dankzij de bijdragen van de vorige jaren konden we 40 % van de jaarlijkse kosten van het weeshuis dragen in 2017, kwamen er twee kinderen het reeds bestaande groepje vervoegen en hebben ze een zonneboiler voor warm water kunnen plaatsen! Een kleine tuin werd aangelegd. Bij de vorige edities haalden we net geen 100 deelnemers, maar het enthousiasme stimuleert ons om dit privéproject te blijven steunen. Hierbij nodigen we jullie uit om opnieuw deel te nemen, breng vrienden en kennissen mee. We hopen opnieuw op een talrijke opkomst. Verplicht inschrijven en vooraf betalen. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.

Zaterdag 22 juni: Bezoek 'Brouwerij De Plukker'
Keikop, rookop, tripel, deze drie bio-bieren worden hier gebotteld. Tijdens het bezoek neemt de gids ons mee in het verhaal van 'hop tot heerlijk bier'. Op het einde van de rondleiding gaan we natuurlijk ook proeven. Wie wenst, kan zijn voorraad voor thuis naar hartenlust aanvullen. Verplicht inschrijven en vooraf betalen. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.

Zaterdag 22 juni: Bezoek Golfclub Palingbeek
Golfclub de Palingbeek werd aangelegd rond 1990. Het is niet allemaal kortgeschoren gras, ook het decor van bloemen, struiken, bomen, vijvers speelt mee in het golfspel. Na 25 jaar natuurvriendelijk beheer is het golfterrein uitgegroeid tot een hotspot voor flora en fauna. Natuurgids en hoofdgreenkeeper Krist Calmeyn neemt je mee doorheen het golfterrein en laat je alle mooie hoekjes zien. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.