De voorverkoop van het Festival Dranouter 2018 is gestart. Wie kiest voor een weekendticket, kan meteen Natuurpunt steunen want voor dezelfde prijs kan je kiezen voor het ‘Natuurpuntticket’. Festival Dranouter schenkt daarbij telkens 5,00 euro aan Natuurpunt. Doen dus!

Deze welgekomen steun voor onze lokale werking kost je geen extra moeite, je moet er enkel even denken bij de bestelling van de weekendkaarten. Boeken kan vlot via www.festivaldranouter.be/nl/tickets en kiezen voor het Natuurpunt-weekendticket. Enne, See you@Natuurpuntstand!

Vlaanderen warmt op, dit jaar is er een opnieuw een Warmste Week van Studio Brussel. Ook Natuurpunt De Bron is geselecteerd als een van de goede doelen waarvoor geld kan worden ingezameld. Kies voor de natuur, al bakkend, lopend, zingend of alles tegelijk? Organiseer een leuke actie en kies Natuurpunt De Bron als goed doel. Samen maken we onze 'natuur'lijke dromen waar en zorgen we voor meer en betere natuur in de Westhoek.

Natuurpunt De Bron heeft al weet van twee sportieve acties: de natuurloop in Zonnebeke op 16 december (www.natuurloopzonnebeke.com) en de sponsor-wandeltocht van 20 kilometer in Langemark-Poelkapelle op 22 december. En, Natuurpunt De Bron zoekt nog 50 stappers voor deze sponsortocht.

Ja, ik wandel mee 

Twee ploegen van telkens vier dappere Natuurpunters uit onze regio gaan op 24 en 25 juni 2017 de uitdaging van “Expeditie Natuurpunt” aan. Doel van beide teams is om samen 250 km te fietsen tussen De Blankaart en Mechelen, en dit via uitdagende Vlaamse wegen: na een zachte aanloop bestormen ze Heuvelland, de Vlaamse Ardennen en de Brabantse hellingen.

 

Zij vormen 2 van de 60 Vlaamse teams die een serieuze fysieke uitdaging aangaan voor meer natuur in Vlaanderen. Elk team fietst of wandelt voor een lokaal project. Het doel van deze sponsorcampagne is zoveel mogelijk euro’s verzamelen voor het nieuwe natuurproject van Natuurpunt De Bron: De Mote, een bijzonder natuurgebied van bijna 3ha in Bikschote, nabij Langemark.

 

 

In heel Europa staat het derde weekend van oktober in teken van de duisternis. Op verschillende plaatsen in de regio gaan activiteiten door die je laten kennismaken met het leven van boeiende dieren als uilen, vleermuizen, … in de duisternis. Een overzicht vind je onder activiteiten.

De Dag van de Trage Weg is een actieweekend waarbij burgers, verenigingen en besturen samenwerken om verwaarloosde en verdwenen trage wegen weer open te maken.

 

Deze wegen voor niet-gemotoriseerd verkeer bieden heel wat voordelen: je ontdekt er de natuur, ze zijn ideaal voor een fiets- of wandeltocht en ze vormen voor mens en dier een verkeersveilig alternatief voor de drukke straten. Bovendien vertellen deze vaak eeuwenoude verbindingen iets over de lokale geschiedenis. Kortom: zorg dragen voor trage wegen is zorg dragen voor mens en natuur. 

In het verleden gingen al heel wat trage wegen verloren en nog altijd brokkelt het netwerk af door verwaarlozing of onrechtmatige inname. Op de Dag van de Trage Weg keert dit proces om. Met een kleine inspanning zijn heel wat van onze voet- en buurtwegen terug bruikbaar. Help mee wegen opnieuw toegankelijk te maken. Ook in onze regio is er telkens een activiteit gepland. De Dag van de Trage Weg gaat door in de tweede helft van oktober. Waar en wanneer precies ontdek je onder activiteiten.

Op de Dag van de Natuur nodigen we iedereen uit om een handje toe te steken in een van onze natuurgebieden. Een mooi stukje natuur in de lente betekent vaak werken in het najaar: snoeien, knotten, plaggen, riet maaien, paden of omheiningen herstellen, nieuwe bomen of struiken aanplanten, enz. Veel werk dat soms door een professionele ploeg arbeiders wordt uitgevoerd maar in heel wat gevallen zijn het lokale vrijwilligers die aan de slag gaan.

Natuurpunt wil iedereen betrekken bij het beheer van de natuurgebieden. Niet alleen omdat vele handen het werk lichter maken maar ook omdat je zo de natuur op een andere manier ontdekt. Op de dag van de natuur mag je zelf aan de slag en daarvoor hoef je absoluut geen ervaren groenarbeider te zijn. Wij beloven je lekkere soep of warme drank, heel wat gezond zweet in de volle natuur en misschien ook enkele tranen …van het lachen.

 

Een overzicht van de activiteiten vind je onder activiteiten.

Iedereen kan tuinvogels tellen! Je hoeft echt geen expert te zijn! Doe mee met Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt.

Het is erg leuk om te kijken naar je tuinvogels en meetellen is eenvoudig. Je maakt een voederplaats op een veilige plaats en geeft gemengd voer, vetbol en wat extra’s en dan … tellen maar.

Om de vogels te tellen die zich in jouw tuin tegoed komen doen aan noten en zaden moet je ze natuurlijk kunnen herkennen. Eens je de vogels herkent, tel je het maximum aantal per soort dat op hetzelfde ogenblik komt eten. In een tuin komen zeker 5 tot 15 soorten vogels naar de voederplaats!

De resultaten van de voorbije jaren en hoe je best aan de slag gaat vind je op Het Grote Vogelweekend.

Sinds 2007 organiseert Natuurpunt jaarlijks het vlindertelweekend om de toestand van de meest algemene dag- en nachtvlinders in het land in de gaten te houden. Op enkele jaren tijd werden al veel cijfers bijeengebracht, waaruit interessante conclusies getrokken kunnen worden.

Met hun grote verscheidenheid en gevarieerde ecologie zijn vlinders waardevolle indicatoren van de kwaliteit van ons leefmilieu. Ze reageren ook snel op veranderingen. Het is daarom erg nuttig om cijfers van vlinders te verzamelen.

Door mee te tellen met de tuinvlindertelling van Natuurpunt begin augustus, help je om veranderingen van de biodiversiteit in je buurt in kaart te brengen. Bovendien is het leuk om naar vlinders te kijken en de verschillende soorten te herkennen. Doe mee met het jaarlijkse telweekend of word een maandelijkse teller.

Kijk op Het Grote Vlinderweekend naar de 20 meest voorkomende tuinvlinders zodat je hen vlot kan herkennen en om te weten hoe je best aan de slag gaat.

Het zoogdierentelweekend spitst zich toe op 13 vrij algemene zoogdiersoorten: eekhoorn, egel, mol, haas, konijn, huismuis, bosmuis, huisspitsmuis, vos, steenmarter, bunzing, ree en dwergvleermuis. De grootste kans om ze waar te nemen heb je in de vroege ochtend of in de avondschemering. Dan zijn ze namelijk wat actiever dan de rest van de dag.

Andere soorten verraden zichzelf dan weer door de sporen die ze nalaten (denk maar aan een molshoop, een egelkeutel of een aangeknaagde hazelnoot). Maar ook via verkeersslachtoffers of via prooien die poeslief achterlaat aan de achterdeur kom je te weten waar welke zoogdieren voorkomen.

Meedoen is eenvoudig: ga tijdens het zoogdierentelweekend op zoek naar zoogdieren of hun sporen in je tuin of je favoriete wandelgebied. Als je een zoogdier(spoor) opmerkt, zoek dan op welke soort het is en laat het ons weten. Meer info over de 13 doelsoorten en alle andere zoogdiersoorten die in Vlaanderen voorkomen, vind je op de website van de Zoogdierenwerkgroep van Natuurpunt.

Voor kinderen zijn tuinvijvertjes een feest. Libellen, scherend over het water, een geelgerande watertor die het lekker spannend maakt maar vooral kikkers en salamanders zijn super. ‘Kijk, een kikker!’ is vaak de enthousiaste startkreet van vele uurtjes tuurplezier aan de rand van het water.

Dankzij de actie 'Kijk, een kikker' kan Natuurpunt alle tuinvijvergegevens in kaart brengen. Doe mee, en laat weten welke kikkers, padden of salamanders in jouw tuin zitten. Zo kunnen we samen met jou het belang van natuur in en om tuinen met gegevens onderbouwen.

Jouw waarnemingen kan je rechtstreeks invoeren op de regionale invoermodule westland.waarnemingen.be op de website van Natuurpunt.

Welkom op onze 51 zomerwandelingen in de mooiste natuurgebieden van Heuvelland tot IJzervallei

 

In juli en augustus organiseert Natuurpunt De Bron opnieuw haar, intussen klassiek geworden, zomeravondwandelingen. Lokale medewerkers staken de koppen bijeen om een verscheiden en aantrekkelijk programma aan te bieden, alles samen 51 begeleide wandelingen in de mooiste natuurgebieden van onze zuidelijke Westhoek: het Heuvelland, De Blankaart en de IJzer- en Handzamevallei. Kom mee, ontdek en geniet van de prachtige natuur, zo verrassend dicht bij huis. Deskundige gidsen nemen je mee op sleeptouw en vertellen honderduit over landschap, planten en dieren, vaak overgoten met een flinke saus streekgeschiedenis. Voor elk wat wils! Hier vind je de volledige folder.