Acht natuur- en milieuverenigingen zijn aangesloten bij Natuurpunt De Bron.

Natuurpunt is de grootste natuurvereniging in Vlaanderen met 110.000 Vlaamse gezinnen als lid en ruim 22.800 ha natuur in beheer. De belangrijkste doelstellingen van de vereniging zijn: natuurbehoud, natuurbeheer, natuurstudie en natuur‐ en milieueducatie. Binnen Natuurpunt De Bron zijn vier lokale afdelingen actief.

 

Natuurpunt Westland is actief in Ieper, Heuvelland, Mesen, Langemark-Poelkapelle en Zonnebeke.

Voorzitter: Rudy Claeys

Secretaris: Ann Top

 

Natuurpunt Poperinge-Vleteren is actief in Poperinge en Vleteren.

Voorzitter: Guido Quaghebeur

Secretaris: Ludwig Reynders

Natuurpunt Poperinge-Vleteren heeft ook een eigen website en nieuwsbrief. Hier vind je meer informatie over de afdeling, haar activiteiten en ander natuurnieuws.

 

Natuurpunt Wervik is actief in Wervik-Geluwe

Voorzitter: Marc Kino

Secretaris: Muriël Vandenbussche

Natuurpunt Wervik geeft een nieuwsbrief uit.  Abonneren kan via marc.kino@skynet.be.

 

Natuurpunt IJzervallei is actief in Diksmuide, Lo-Reninge en Houthulst

Voorzitter: Michel Vanbreusegem

Secretaris: Floris Verhaeghe

 

Velt is de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. Gezond leven op het ritme van de seizoenen en met respect voor de natuur. Velt geeft ecologisch leven vorm in huis, tuin en daarbuiten. Velt is een spreekbuis voor de belangen van ecologische consumenten en wil door kwaliteitsvolle publicaties en samenwerkingsverbanden bijdragen tot de ontwikkeling van een duurzame levensstijl. Binnen Natuurpunt De Bron zijn twee lokale afdelingen actief.

 

VELT Westland is actief in Vleteren, Poperinge, Ieper, Heuvelland, Langemark-Poelkapelle, Zonnebeke, Wervik en Mesen

Voorzitter: Dirk De Ridder

Secretaris: Margot Huyghe

VELT Westland heeft ook een eigen website. Hier vind je meer informatie over de afdeling, haar activiteiten en ander natuurnieuws.

 

VELT IJzervallei is actief in de gemeenten Diksmuide, Lo-Reninge, Houthulst en Koekelare.

Voorzitter: Wim Maris

Secretaris: Koen Huygebaert

 

JNM staat voor Jeugdbond voor Natuur en Milieu, een jeugdbeweging voor alle jongeren die geïnteresseerd zijn in natuur en milieu. JNM staat open voor jongeren tussen 7 en 26 jaar. Er zijn drie leeftijdsgroepen: de piepers (7-12 jaar), de ini’s (13-15 jaar) en de gewone leden (16-26 jaar). Binnen Natuurpunt De Bron is één lokale afdeling actief.

 

JNM Westland heeft ook een eigen website en nieuwsbrief. Hier vind je meer informatie over de afdeling, haar activiteiten en ander natuurnieuws.

 

JNM Westland is actief in Vleteren, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Wervik, Heuvelland, Poperinge en Zonnebeke

Voorzitter: Hannah Pyck

Secretaris: Willem Van Echelpoel

De Stichting Marguerite Yourcenar ijvert voor het behoud van fauna en flora en van het eigen landschap van het Vlaamse heuvelland aan weerskanten van de grens. De verschillende activiteiten zijn vooral van educatieve aard: het leren kennen en waarderen van de streek tussen het Provinciedomein De Palingbeek en Clairmarais. Ook het leven en werk van Marguerite Yourcenar komt regelmatig aan bod.

 

Om de wens te realiseren van Marguerite Yourcenar, het oprichten van een natuurreservaat in de streek van haar kindertijd, werd uitgekeken naar samenwerking met Natuurpunt De Bron.

 

Voorzitter: Piet Hardeman

Secretaris: Luc Merveillie