foto Gilbert Liefhooghe

Binnen Natuurpunt De Bron is een werkgroep actief die kerkuilen en steenuilen (en ook andere roofvogels zoals torenvalken) opvolgt. Vrijwilligers kunnen via het opvolgen van de geplaatste nestbakken op een unieke manier kennismaken met deze aantrekkelijke vogels.

 

Wat kan je ons en wat kunnen wij jou bieden?

· één keer per jaar een (halve) dag naar eigen keuze in de maand april/mei (kerk)uilenbakken controleren in jouw gemeente

· eventueel plaatsen van nieuwe bakken op interessante adressen

· je krijgt zicht op de aanwezigheid en de voortplanting van (kerk)uilen in jouw regio

· je werkt mee aan de natuurstudie en –bescherming

 

Praktisch?

· je ontvangt een e-mail met de te controleren nestbakken

· samen met één of twee andere vrijwilligers spreek je af wanneer het jullie best uitkomt om op stap te gaan

· je geeft de resultaten door van het aantal gevonden (kerk)uilenjongen in de opgehangen (kerk)uilenbakken

 

Contact: Isabel Lemahieu, isa.lemahieu@gmail.com, 0474/32 69 98

Natuurpunt is 80 ha natuurgebieden rijk in Heuvelland. Bepaalde delen van de wandelpaden in deze gebieden moeten enkele keren per jaar gemaaid worden zodat de bezoekers veilig en comfortabel kunnen genieten van de prachtige natuur doorspekt met kilometers knuppel- en of wandelpaden.

Natuurpunt De Bron zoekt 4 duo’s mannen/vrouwen/combi man-vrouw

  • die zich een jaar lang ontfermen over een afgelijnd traject wandelpad (maaien + eventueel afvoer van het maaisel op hopen)
  • viermaal per jaar een (halve) dag een stuk wandelpad onderhouden liefst rond eind april/half juni/eind juli en eind september (ongeveer om de 6 weken in het groeiseizoen)
  • zelfstandig kunnen werken in duo en volgens eigen planning met een compagnon die jou wil helpen in je maatschappelijk engagement

Natuurpunt De Bron zorgt voor

  • begeleiding bij de eerste keer onderhoudsbeurt
  • een bosmaaier of benzinevergoeding als je een eigen bosmaaier gebruikt
  • vrijwilligerswerk in eigen streek in een aangenaam kader

Contact: Geert Dujardin, geert-dujardin@skynet.be, 0479/99 06 31

Natuurpunt verzorgt tijdens de week, weekends en feestdagen het onthaal in het Bezoekerscentrum De Blankaart in Diksmuide (Woumen).

Wat verwachten we van een onthaalmedewerker?

  • je verwelkomt de bezoekers met een warme glimlach
  • je bent als perfecte gastvrouw/gastheer hun eerste aanspreekpunt
  • je informeert hen over het natuurgebied De Blankaart, de tentoonstelling en de activiteiten in en rond het Bezoekerscentrum
  • je verwondert de bezoekers en laat ze genieten
  • je informeert hen over Natuurpunt
  • je verkoopt brochures, wandel- en fietskaarten, boeken, nestkastjes, postkaarten en houdt dit administratief goed bij 

Wat bieden we onze vrijwilligers?

  • al onze ervaring en kennis om je volledig te ontplooien in je nieuwe uitdaging
  • een optimale werksfeer
  • werk in een mooi kasteel dat de toegangspoort vormt tot een heel bijzonder natuurgebied
  • leuke sociale contacten in een actieve, enthousiaste en gezellige groep
  • variatie in het takenpakket

De natuur heeft jou nodig!

  • ben je geduldig, flexibel, sociaal en vriendelijk?
  • bied je mensen graag een oplossing?
  • beschik je over vrije tijd in de week of het weekend?

 

Aarzel niet en neem vrijblijvend contact op met Natuurpunt De Blankaart, Iepersteenweg 56, 8600 Woumen-Diksmuide, 051/54 52 44 deblankaart@natuurpunt.be

Het Vogelopvangnetwerk is actief in alle gemeenten van het werkingsgebied: Alveringem, Diksmuide, Heuvelland, Houthulst, Ieper, Komen-Waasten, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Mesen, Poperinge, Vleteren, Wervik en Zonnebeke. Woon je in één van deze gemeenten, beschik je over wat vrije tijd en ben je bekommerd om het lot van zieke of gekwetste in het wild levende dieren?

 

Word wildedierenredder!

  • overbrengen van gekwetste, verzwakte of zieke wilde dieren vanuit de gemeenten van het werkingsgebied naar de erkende Vogelopvangcentra in Beernem of Oostende
  • maximaal 5 à 10 ritten op jaarbasis

In een aantal gevallen (afhankelijk van de diersoort en de gemeente) worden de kosten van de vrijwillige wildedierenredders voor de autorit vergoed en dit dankzij de samenwerking met de milieuraden of milieudienst van een aantal gemeenten. Die vergoeding bedraagt gemiddeld 25 euro per rit, of is gekoppeld aan de afgelegde kilometers.

 

Contact: Vogelopvangcentrum Oostende, voc.oostende@vogelbescherming.be, 059 80 67 66 (Nieuwpoortsesteenweg 642 te 8400 Oostende), Vogelopvangcentrum Beernem, voc.beernem@gmail.com, 050 79 09 59 (Bulskampveld/Lippensgoed, Bulskampveld 8 te 8730 Beernem), coördinator NP De Bron, 051 54 52 44

De winter is in aantocht en wie winter zegt, denkt tegelijkertijd aan beheerwerken op de Blankaart! Beheerwerken waar je het warm van krijgt zoals knotten van wilgen, maaien van riet, afrastering herstellen, aanplanten, enz. Gedurende de lente en de zomer zijn er ook wel wat kleine klussen op te knappen zoals het herstellen van afsluitingen, poortjes, knuppelpaden. Hoe groter het reservaat, des te meer klussen er wachten.

Wat bieden we je?

  • een warme ontvangst
  • een gezellige bende vrijwilligers
  • tips en trics om bepaalde klussen op te knappen
  • toegang tot plaatsen waar je anders nooit komt
  • ontzettend veel dankbaarheid van moeder natuur zelf!
  • en… een frisse en gezellige afsluiter in het Rooneplezier aan de overkant.

Wanneer?
Elke tweede zaterdag van de maand. We verzamelen om 13u30 aan het “Atelier” van de Blankaart, langs de oprijlaan richting kasteel. Daar wapenen we ons met werkmateriaal om kleine en grote werken aan te pakken.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van de uit te voeren werken of een herinnering krijgen, stuur dan een e-mail naar conservator en werkleider guidovedebe@skynet.be (tel 0477/85 41 38) en je wordt opgenomen in de mailinggroep.

 

Meebrengen: werkkledij, werkschoenen of laarzen, handschoenen, iets tegen dorst en honger.

 

Ook in andere natuurgebieden wordt gewerkt, maar niet op vaste data. Wil je toch op de hoogte gehouden worden, geef dan een seintje via het secretariaat van Natuurpunt De Bron en je wordt opgenomen in de mailinggroep.


Eénmaal de paddentrek op gang komt, staat een groep vrijwilligers paraat om elke dag de dieren op een veilige manier over te zetten. Soms moeten padden en salamanders van straat geplukt worden, soms moeten ze uit emmers gehaald worden en aan de andere kant in de berm neergezet worden.

Tijdstippen: voor vroege vogels ’s morgens rond zonsopgang, ‘s avonds rond 20u00. Afhankelijk van het traject, locatie en aantallen, kan dit een half uur tot een uur in beslag nemen. De paddenoverzet start ongeveer halverwege februari en eindigt begin april (afhankelijk van het weer). De paddenacties gaan door in Kemmel, Hollebeke, Ieper, Vlamertinge, Elverdinge, Poperinge, Vleteren, Langemark-Poelkapelle en Wervik.

 

Interesse? Neem contact op met info@debron.be van Natuurpunt De Bron en we brengen je op de hoogte van acties in jouw buurt!