16 januari 2017

 

De winter breekt aan en de Blankaart wordt de komende maanden omgetoverd tot een lawaaierig rustgebied van duizenden wintergasten zoals kwebbelende ganzen, kwakende eenden, krijsende roofvogels of kwetterende steltlopers ... Zelfs het spotten van impressionante kleine zwanen uit Siberië of de mysterieuze roerdomp is geen zeldzaamheid dezer dagen…                                                                           

 

Wil je meegenieten van dit schitterend natuurfenomeen? Kom dan tijdens de ‘Vogelhappening’ op 29 januari naar het BC De Blankaart. Kom binnen ontdekken wat je buiten kunt zien.  Vogelaars (lees = vrijwilligers die vogels spotten) nemen jullie mee naar buiten en laten jullie meegenieten van de gezellige drukte van 10.000-den ganzen, 35.000 eenden, steltlopers en roofvogels. Er worden minitourbussen ingelegd om ganzen te gaan spotten, kinderen kunnen vogeltaarten maken en voederplanken in elkaar timmeren, een vogelringer vertelt je alles over het hoe en waarom vogels ringen. Zowel binnen als buiten staat je een topnatuurbelevingsmoment te wachten. Vergeet alvast je verrekijker, warme kledij en laarzen niet. Infostanden binnen maken je wegwijs in de wereld van vogels: vogeltrek, vogels voeren en beloeren, vogelschedels, uilen en hun braakballen, boeken. Optiek Porteman maakt je wegwijs in gebruik van verrekijkers en telescopen. 

 

 Winterganzen: een recent verschijnsel!

 

In het putje van de winter herbergen de IJzerbroeken en de Handzamevallei steevast tienduizenden ‘vriesganzen’. Deze volkse verzamelnaam omvat alle soorten ganzen die onze streek tijdens de winter opzoeken. Het aantal soorten vriesganzen die we ’s winters in majestueuze V-vluchten over onze regio zien zwermen, kan tot acht oplopen. Meest algemeen zijn de kolgans, grauwe gans en de (toendra-)rietgans. Minder gewoon tot zeldzaam zijn de kleine rietgans en brandgans. De toename van het aantal winterganzen en de verspreiding over de hele kustregio en de IJzervallei heeft veel te maken met een toename van de broedpopulaties in het Hoge Noorden, hun beschermde status en het aanbod van voedsel (gras!) en rust op de pleisterplaatsen in onze streken.

 

Uitkijken naar kleine zwanen

 

Bij elke winterse overstroming duiken ook de prachtige kleine zwanen weer op in de IJzer- en Handzamevallei. Niemand blijft onberoerd als hij een vlucht zwanen ziet én hoort voorbijvliegen. De trage, ruisende vleugelslag en het geknor, getoeter of keffend geroep is indrukwekkend. Kleine zwanen zijn telkens weer een statige, ‘edele’ verschijning om intens van te genieten.

 

Steltlopers, roofvogels en andere schoonheden

 

De vroege vogels onder ons maken kans om heel wat steltlopers te spotten: wulpen, kemphanen, watersnippen, kieviten, … ’s Morgens zitten ze verspreid tussen de ganzen- en eendentroepen. Uitkijken dus. Ook bruine of blauwe kiekendieven en velduilen laten zich ‘s winters wel eens zien in de broeken. Meestal zijn er enkele slaapplaatsen bekend: daar kan je ze gemakkelijk spotten. Een aanrader! Wie ’s avonds nog de kijktoren bezoekt, heeft misschien echt geluk. Daar kan je wel eens het ‘spook van de Blankaart’ spotten: de roerdomp! Deze prachtvogel is elke winter onze gast, maar laat zich niet zomaar zien …

 

Op zoek naar ‘the flying 25’

 

De Blankaart herbergt meer dan 100 soorten vogels. De één herken je al makkelijker dan de andere: groter, kleurrijker, speciale roep of zang. Onze vogelspecialisten legden vier lijsten aan van vogels die je die dag kan zien: the big 25, the small 25, the medium 25, the lucky 25. Ga op 18 januari op zoek naar vogels en stel jouw eigen lijst van ‘the flying 25’ samen. Stop ze in de tombolabus en win mooie prijzen!

 

Ieder jaar komen ze weer

 

Voor vele natuurvrienden is het elk najaar weer aftellen tot de vriesganzen in het land zijn. Wiegelend en gaggelend geven deze 'ambassadeurs van de broeken' een warme tinteling aan het winterlandschap. Wie wel eens met volle teugen wil proeven van dit vogelspektakel, mag deze kans niet missen. We nodigen jullie graag uit op dit winterse topevenement, in en om De Blankaart!

 

Voor elk wat wils!

 

’s Morgensvroeg starten we met een ochtendwandeling om de ganzen te zien vertrekken vanaf De Rhille. Om 10u30 kan je deelnemen aan twee presentaties: de vrouwelijke Vogelwerkgroep De Duifkes maakt je warm voor hun werking en Miguel Demeulemeester maakt je wegwijs in de meest voorkomende wintergasten die je in de ruime omgeving van de Blankaart kunt spotten. De ganse dag rijden vrijwilligers rond op ganzenexcursie en kun je in De Blankaart met Optiek Porteman allerhande optisch materiaal uittesten en vergelijken.

 

Het volledige programma vind je terug op www.debron.be/vogelhappening. De vogelhappening is gratis, maar voor sommige activiteiten vragen we je graag op voorhand te reserveren. Vergeet alvast je warme kledij, laarzen en verrekijker niet.

 

Tekst en foto: Sofie Butaye, coördinator Natuurpunt De Bron vzw, 051 54 52 44 (kantooruren), 0478 74 79 89