Naar aanleiding van het biodiversiteitscharter engageerde stad Diksmuide zich om beestentorens te plaatsen in de scholen. Na het plaatsen van de houten constructie, komt een beestige gids langs om de leerlingen het verschil te leren tussen honingbij, solitaire bij, wesp en zweefvlieg. Dit mooie project krijgt een vervolg, ook buiten Diksmuide.

Materiaal om de toren in te vullen wordt meegebracht door de leerlingen. Na een halfuurtje theorie vliegen de leerlingen er in, samen met de leerkracht en de gids. Handen uit de mouwen om de verschillende kamers in de toren met geschikte materialen op te vullen!

Dankzij financiële steun van de provincie West-Vlaanderen konden 50 beestentorens geplaatst worden in publieke domeinen. Ook beestentorens in scholen, geïnstalleerd met educatieve doeleinden kwamen in aanmerking. Deze torens zijn waterproof zodat ze het zeker een tiental jaren zullen uithouden. De Provincie West-Vlaanderen nam de helft van de kosten op zich, Natuurpunt De Bron financieerde 15% en de eigenaar de overblijvende 35%. Grootste vereiste was dat de toren kan geplaatst worden in een groene omgeving, nabij een vegetatie met bijvriendelijke planten.

Ben jij leerkracht en heb je ook zin om aan de slag te gaan in je schooltuin? Neem dan zeker contact op met Natuurpunt De Bron. Ook met gemeenten en jeugdbewegingen werken we graag samen om een beestentoren of insectenhotel te plaatsen en in te vullen.

Interesse? Mail als de bliksem naar ons secretariaat. Wij nemen zeker contact op!